Zeeuwse Pasta

graan

Zeeuwse knoopjespasta, Italiaans ambacht in Kwadendamme

Pasta en Zeeland, het is geen voor de hand liggende combinatie. Pastameester Andrea (Lorenzo)Roubal geeft sinds een aantal jaren in Kwadendamme workshops in het op traditionele manier pasta’s maken. Hij heeft zijn krachten nu gebundeld met de Zeeuwse Tarwecirkel, (een initiatief van akkerbouwer Leon de Winter) dat prachtige meelsoorten produceert van lokaal verbouwde tarwe.

Andrea Roubal is geobsedeerd door pasta. De van geboorte Noord-Italiaan liet zich na een loopbaan als graficus, in zijn geboorteland omscholen tot pastamaker. Op zijn school Pasta Lorenzo, deelt hij zijn kenis van het op traditionele manier pasta maken. Met de handen en een traditionele pastastok kneden ze pastadeeg dat tot lappen wordt uitgerold. De pasta’s worden met de hand gesneden en soms gevuld.

De stap van pastamaker en pasta-instructeur naar pastaproducent was eigenlijk zo gemaakt. Toen hij aan de slag ging met het op grotere schaal maken en drogen van pasta, gingen de ontwikkelingen snel.

03-Tagliolini-12
04-Tagliatelle
02-Knoopjes-ZeeuwsZilt
05-Tortelini
06-Ravioli

Zeeuws meel

Van de absolute basis tot het eindproduct in de winkel: de pasta van Pasta Lorenzo is zo lokaal als het kan zijn. Alle ingrediënten komen van Zeeuwse bodem en de pasta wordt met de hand in Goes vervaardigd en gedroogd. De ingrediënten zijn met zorg uitgekozen. Vooral voor het meel is Andrea niet over één nacht gegaan.

Niet ieder meel is geschikt om pasta van te maken. Na een zoektocht kwam hij bij de Zeeuwse Tarwecirkel terecht wat graan verbouwd, wat een prachtig een meel ontwikkeld dat perfect is om pasta van te maken. Het was vervolgens aan Andrea om de ideale verhoudingen van ingrediënten te vinden en deze samen te voegen tot een perfect pastadeeg met zoveel smaak dat je hem zelfs zonder saus zou kunnen bereiden en opdienen.

Eieren

Belangrijk ingredient zijn de eieren, ook deze zijn van zeeuwse grond, Sturm eieren.

Eieren worden gepasteurizeerd voordat deze verwerkt worden tot pasta, zodat de bacterieen tot een minimum beperkt zijn